Erik ontdekt planeet, maar verzwijgt dit jarenlang

door The Vremde Mirror

Nu hij bijna volledig blind is, doet Erik er niet langer geheimzinnig over. ‘Ik heb een planeet ontdekt, maar ik vond dat vooral iets tussen mij en Ericurus.’

Een uniek beeld van de door Erik ontdekte planeet.

Een uniek beeld van Ericurus.

De 38-jarige boekhouder Erik uit Zandhoven deed de bijzondere vondst in 2008. ‘Ik weet het nog goed. Tijdens mijn middagpauze keek ik naar de hemel en zag daar achter de wolken een gele planeet verschijnen. Ericurus dus. Sindsdien maken we elke dag oogcontact met elkaar. Vanaf dan is mijn zicht ook stelselmatig achteruitgegaan.’

Voor Erik is de ontdekking van een planeet een privékwestie. Hij hield het jarenlang voor de pers en voor zijn omgeving verborgen. Volgens psychologen is dit vooral schroom uit vrees voor onbegrip: ‘Wat gaan mijn familie, vrienden en collega’s op het werk van mij denken nu ik een planeet heb ontdekt?’

‘Planeten ontdekken moet bespreekbaar worden. Nu is dat nog een groot taboe. Dat bewijzen ook de cijfers: er zijn er niet meer dan tien ontdekt tot nog toe.’

De psychologen benadrukken tezelfdertijd dat opvang van familie en vrienden noodzakelijk is. ‘Voor hen is dit een grote shock. Ze blijven vaak met een schuldgevoel en veel vragen achter. Waarom ik? Wat deed ik verkeerd? Had ik toch moeten ingrijpen toen hij weigerde een Mars te eten uit kosmologische overtuigingen? Enzovoort.’

‘Ik heb altijd al geweten dat mijn Erik geen normale is die tot veel in staat is. Maar dat hij een planeet zou ontdekken? Nee, dat had ik nooit zien aankomen,’ aldus zijn vrouw Tania (36).

Volgens enkele afgunstige wetenschappers is de zon geen planeet, maar een ster die al is gespot voor het uitbreken van de Koreaanse oorlog. Zo niet eerder.

Die kritiek deert Erik niet. ‘Jaloezie zal er altijd zijn. Hoge bomen vangen veel wind.’