Bomvolle trein rijdt kwartier met bestuurder

door The Vremde Mirror

Gisteravond heeft een bomvolle trein met bestuurder een rit gemaakt tussen de stations van Brussel-Noord en Mechelen. De trein vertrok op het aangekondigde uur zonder aanwijsbare oorzaak. Pas een kwartier later in Mechelen werden de pendelaars uit hun hachelijke situatie bevrijd. Er vielen wonder boven wonder geen gewonden.

trein3

Een relatief nieuw treinstel dat nooit eerder gebreken vertoonde vertrok gisteravond in Brussel-Noord met aan boord een machinist, een conducteur en een honderdtal reizigers in de richting van Antwerpen.

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt, duiden historici. ‘In de tweede helft van de negentiende eeuw waren rijdende treinen een veel voorkomende praktijk. Op de lijn tussen Brussel en Mechelen werd er zelfs al activiteit waargenomen omstreeks 1835.’

Toch zit de NMBS verveeld met de zaak. Op de bewuste trein was de stilte ijzig, maar bleef iedereen gelukkig sereen en kalm. Toen de trein tot stoppen kon worden gebracht in Mechelen was de opluchting logischerwijs zeer groot. De machinist en een tiental reizigers moesten in shock opgenomen worden in het ziekenhuis, maar mochten later op de avond weer naar huis.

Een van de getroffen treinreizigers was Benny (33). ‘Op het moment dat je trein op tijd vertrekt, spoken er natuurlijk allerlei scenario’s door je hoofd. Drukken terroristen een machinegeweer tegen de slapen van de machinist? Een technisch defect? Een flauwe grappenmaker zonder smaak en mededogen? Ik ben blij dat ik het nog kan navertellen.’

‘Toch kwam de veiligheid nooit in het gedrang. Al het andere treinverkeer lag gewoon stil,’ benadrukt de NMBS die zegt de zaak ernstig te nemen en wil onderzoeken hoe dit is kunnen gebeuren.