Bewaarmiddelen in kernafval mogelijk kankerverwekkend

door The Vremde Mirror

De FOD Volksgezondheid trekt de kwaliteit in twijfel van het kernafval dat terechtkomt in onze voedselketen. Uit onderzoek blijkt dat zogenaamd schoon kernafval nog al te vaak sporen bevat van niet-radioactieve stoffen. Kernafvalproducenten spreken van een zoveelste lastercampagne.

Kernafvalproducenten niet voor het eerst in opspraak.

Voegen kernafvalproducenten bewaarmiddelen toe aan hun kernafval?

In een ideale wereld is kernafval een 100% zuiver product waar de consument zich geen zorgen over hoeft te maken. In de praktijk blijkt uit metingen dat kernafval niet alleen plutonium, cesium en uranium maar ook geregeld meldonium en geranium bevat.

‘Er is niet meteen een gevaar voor de volksgezondheid. Maar iedereen heeft zich te houden aan de strenge EU-normen, ook kernafvalproducenten staan niet boven de wet,’ stelt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Kernafvalmagnaat Electrabel voelt zich niet aangesproken. ‘Sedert de middeleeuwen al produceren wij kernafval op ambachtelijke wijze en leveren wij een puur streekproduct af zonder toegevoegde suikers, maar op maat van de natuur.’

Toch blijven er vragen rijzen over de opvallend lange houdbaarheid van kernafval. Op het eerste zicht geen probleem: het kernafval smaakt beter, oogt aantrekkelijker en het nageslacht heeft er nog profijt van. Maar de bewaarmiddelen in kernafval zijn mogelijk kankerverwekkend.

Electrabel ontkent dat het kernafval verrijkt met bewaarmiddelen. ‘Ons uranium is van zo’n uitstekende kwaliteit dat het hoe dan ook generaties vers blijft.’