Platteland hardst getroffen door gedachtenstroom over vluchtelingen

door The Vremde Mirror

Gemeenten luiden de alarmbel. Het Vlaamse platteland wordt getroffen door de ergste gedachtenstroom over vluchtelingen sinds mensenheugenis. Zij roepen Poetin ter verantwoording en pleiten voor repressie en strenge controles van de gemeentegrenzen.

platteland

Een bevlogen discussie over Franz Schubert die in Herenthout uitmondt in een scheldkanonnade tegen vluchtelingen, honderdvijftig gram salami die in Verrebroek aanleiding blijkt voor een parafrasering van het 70-puntenplan van het Vlaams Blok en een manifestatie van Pegida in Elzenstraat ten gevolge van een losliggende stoeptegel.

En de incidenten blijven zich maar opstapelen. ‘De leefbaarheid van het platteland is per definitie al een heikel punt, maar komt nu echt in het gedrang,’ beseffen sociologen. ‘Mensen zien in alles de hand van vluchtelingen.’

‘We verliezen zo onze eigen normen en waarden uit het oog,’ waarschuwen ze. ‘Onze identiteit is in groot gevaar. De gewone achterklap en het ouderwetse geroddel over de rest van het dorp verdwijnt helemaal uit het straatbeeld. In de plaats draait ieder gesprek uit op verzuurde, opruiende praatjes over vluchtelingen die elk gevoel voor gêne op de proef stellen.’

De sociologen besluiten dat het indammen van de gedachtenstroom over vluchtelingen prioritair is: ‘Vooraleer het platteland niet meer te redden valt. Het gedoogbeleid van jarenlang racisme minimaliseren en begripvol intolerant gedrag weglachen heeft er jammerlijk gefaald. Plattelandsbewoners moeten weer durven zeggen zoals het is: niet alles is de schuld van vluchtelingen.’

Toch lijkt het probleem oplosbaar. In ruil voor 6 miljard euro en EU-lidmaatschap wil Turkije de gedachtenstroom over vluchtelingen overnemen.