Groot motorcrossschandaal: fiets ontdekt in motor

door The Vremde Mirror

De motorcrosswereld wordt opgeschrikt door een schandaal waarvan de exacte omvang nog onduidelijk is. Uit onderzoek blijkt dat tal van motorcrossers rondrijden met een fiets in hun motor. Die zou verstopt zitten in het voorwiel van hun gemotoriseerd tuig.

Met het blote oog is de fiets niet waarneembaar.

Voor het blote oog is de fiets niet zichtbaar.

Bronnen spreken van acht gevallen van verregaande mechanische fraude in de top van de motorcross. De balans van een onverwachte controle tijdens de MXGP van Thailand.

De Internationale Motorsportfederatie kreeg al langer kritiek dat ze het probleem van verborgen fietsen in motoren niet serieus nam. ‘Door de rijders op snelheid te pakken, bewijzen we dat die kritiek ongefundeerd is. Motorcrossers die gebruik maken van een fiets in hun tuig belazeren de boel. Integere atleten maken geen schijn van kans.’

Lange tijd waren fietsen in gemotoriseerde tuigen niet detecteerbaar. Maar dankzij een nieuwe techniek ontwikkeld door de Universiteit van Antwerpen kunnen die fietsen makkelijk opgespoord worden. Een speciale warmtecamera kan de motor in de fiets opsporen waardoor de fiets ook min of meer gelokaliseerd wordt.

De betrapte motorcrossers hebben allen een contra-expertise aangevraagd. In afwachting van de resultaten en een eventuele levenslange schorsing blijven zij anoniem. Volgens op zijn minst één van hen zou de in zijn motor gevonden fiets een hond zijn.