Pasen in Brussel verschoven naar latere datum

door The Vremde Mirror

Er wordt vandaag geen Pasen gevierd in Brussel. Dat hebben Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en de kalendercommissie van de KBVB in onderling overleg beslist. Wanneer wel is nog onduidelijk.

‘De maatregel geldt alleen voor Brussel,’ legt Jambon uit. ‘Ik begrijp de emoties van de bevolking maar al te goed, ik deel zelf die emoties ook, maar ik vraag dat wie een christelijke feestdag wil vieren, dat op een later tijdstip doet.’

‘De beslissing is goed doordacht,’ aldus Jambon. ‘Veiligheid is een absolute prioriteit. In hun zoektocht naar gevreesde terroristen moeten onze politiediensten de paaseieren die ze vinden eerst opeten om te weten of deze geen explosieven bevatten. Dat kost tijd.’

‘Bovendien zie ik bij dreigingsniveau 3 liever geen ter dood veroordeelde religieuze figuren herrijzen. Dat risico is te groot. In het belang van het onderzoek kan ik daar niet meer over zeggen, maar het gaat in dit specifieke geval om een Oost-Vlaming die zijn jeugd doorbracht in Nazareth. Je ziet het vertrouwde patroon: eerst liet hij een baard groeien, vervolgens ronselde hij in het buitenland uitgerangeerde zielen om zijn radicale praatjes te verkondigen en tot slot stierf hij voor zijn geloof. Onze veiligheidsdiensten zijn druk bezig dit netwerk in kaart te brengen,’ stipt Jambon aan.

Wanneer men in Brussel nu Pasen zal vieren? Er is nog geen bepaalde datum voor ogen. Werkgevers stellen voor om Pasen te laten overlappen met een al bestaande vakantiedag. Volgens Jambon behoort Pinkstermaandag zeker tot de opties.