Terrorist laat rugzak achter in museum en nu is hij kunstenaar

door The Vremde Mirror

Een ogenschijnlijk zeer modale terrorist heeft gisteravond in het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) te Gent een rugzak achtergelaten. Het kunstwerk zou een marktwaarde hebben van 9 miljoen euro.

manhoedje

De ene dag ben je nog een doodnormale terrorist die een hoedje draagt, de volgende dag laat je een rugzak achteloos achter in de vestiaire van het S.M.A.K. en word je geëerd om je conceptuele kunst en artistiek talent.

‘Zijn minimalistische manier van kunst maken slaat in als een bom. Met louter een banale rugzak laat hij mensen achter in verwarring, doet hij ze huilen, tieren, krijsen, in paniek slaan, weglopen, naar hun smartphone grijpen om te filmen. Onuitgegeven.’ Het S.M.A.K. is in een persbericht vol lof over de nieuwste aanwinst.

De rugzak is van de hand van een onbekende meester. De Banksy van de Lage Landen wordt hij weleens genoemd, omdat hij in Brussel reeds naam maakte in de metro en op de luchthaven. Andere bronnen menen dat hij slechts een onbeduidend deel vormt van een kunstenaarscollectief dat in de media opgeblazen wordt.

Volgens het S.M.A.K. heeft deze straatkunstenaar in ieder geval genoeg bewezen. ‘Een hedendaags kunstenaar wil impact hebben op de maatschappij. Actueel relevant zijn. Mensen uit hun comfortzone rukken. Velen hebben hier de mond van vol, alleen de crème de la crème van de kunstwereld slaagt hierin. Als hij maar de helft van de commotie kan teweegbrengen die zijn eerdere projecten veroorzaakten, zijn we al zeer tevreden.’

Om zich in te dekken tegen schade heeft het S.M.A.K. de rugzak voor enkele miljoenen verzekerd. Ook hangt er voor het kunstwerk een bordje met ‘niet aanraken’.

Het zou gaan om een zeer tijdelijke tentoonstelling. Snel zijn is dus de boodschap.