Wij van het Westen

door The Vremde Mirror

Wij van het Westen vermaken zich opperbest wanneer een langharige schrijver zich afreageert op links, moslims en dat is het eigenlijk. Eindelijk eens iemand die zonder dt-fouten durft te zeggen wat we ganser dagen op sociale media reeds te lezen krijgen. Wij van het Westen vinden dat niet gemakzuchtig of clichématig, maar verfrissend en origineel, want ja, wij van het Westen zijn in het Westen geboren en wij hanteren hoge normen en maatstaven wat betreft cultuur, kunst en literatuur. Wij van het Westen zijn geciviliseerd. Derhalve bij voorbaat superieur. Wij van het Westen bezuinigen op bibliotheken en universiteiten en investeren in gevechtsvliegtuigen en kerncentrales. Wij van het Westen bombarderen streken plat, verwoesten levens en begrijpen niet dat er hierom onbegrip heerst. Wij van het Westen zijn Charlie als moslims geschoffeerd worden, maar wijten het aan onze ontwikkelde smaakpapillen wanneer we zelf diep gegriefd zijn door een volgende smakeloze cartoon. Wij van het Westen vinden mensenrechten best oké zolang ons materieel comfort zich maar vermenigvuldigt. Wij van het Westen zijn bevreesd dat moslims onze rechtsstaat uithollen, maar juichen wanneer advocaten fysiek worden aangevallen omdat ze mensen verdedigen en vinden dat niet ironisch. Wij van het Westen zijn niet hypocriet, alleen als het ons uitkomt. Wij van het Westen vinden dat iedereen gelijkwaardig behandeld moet worden zolang je maar één van ons bent. Wij van het Westen verwarren godsdienstkritiek nooit met een beschaafd debat, hoogstens met xenofobie en racisme. Wij van het Westen hebben de mond vol van normen en waarden, van beschaving, democratie, vrije meningsuiting, vooruitgang en Verlichting, maar als puntje bij paaltje komt zien we de lamp branden in de jaren zestig. Van de negentiende eeuw. Weet je wat het is? Wij van het Westen zijn te empathisch. Wij van het Westen zouden best wat harder mogen zijn, wat egoïstischer, wat meer het publieke debat domineren. Wanneer worden wij van het Westen eindelijk eens gehoord? En zeg niet dat wij van het Westen net als wij van links, wij van rechts of zij van het noordnoordoosten niet bestaan. Wij van het Westen houden nu eenmaal van knusse hokjes. Wij van het Westen mogen ons geen schuldgevoel laten aanpraten. Wij van het Westen kunnen er niet aan doen dat we het echte slachtoffer van deze tijd zijn. Wij van het Westen verkiezen zelfbeklag boven zelfreflectie. Wij van het Westen mogen best eens wat hoger van de toren blazen.