Vier aprilvissen ontmaskerd

door The Vremde Mirror

1 april. Je kan het onzin vinden, je kan ook zeggen dat het flauwekul is. Geen enkele dag rechtvaardigt het verspreiden van zulke nonsens, dat heeft alles met journalistieke deontologie te maken. En dus hebben wij in de plaats de belangrijkste aprilvissen in de landelijke media even op een rijtje gezet. Van flauw tot briljant, van voorspelbaar tot vergezocht.

vis

Turkije duwt Syriërs terug over de grens (De Morgen)

Haha, wat een grapjassen bij De Morgen. Deze lugubere, directe linkse humor heeft ongetwijfeld fans. Smaakvol? In Syrië woedt er een verschrikkelijke oorlog die honderdduizenden slachtoffers maakt en miljoenen mensen op de vlucht doet slaan. Met die achtergrondkennis weet u: 1 april. Zo barbaars is niemand, deze mensen kunnen op alle empathie rekenen. Dat spreekt voor zich.

Zoekactie in Marke afgelopen, onduidelijk of er iets gevonden is (De Redactie)

Een aprilgrap zit soms verborgen in een klein hoekje. Sommigen vinden dit subtiel en geniaal, anderen gluiperig en misleidend. De ervaren mediaconsument weet uiteraard dat het hier ‘zoekactie naar Marke’ moet zijn.

Terrorisme: un Belge sur deux veut fermer les frontières (Le Soir)

Bij momenten is de grap zo geraffineerd dat ze nauwelijks tot niet opvalt. Le Soir maakt handig gebruik van het sentiment dat er heerst dat het sluiten van de grenzen een oplossing is voor alles, ja zelfs voor het bestrijden van terrorisme zo doet de krant nu uitschijnen. Meer nog, Le Soir brengt die boodschap zo authentiek dat naar schatting de helft van de Belgen dit daadwerkelijk gelooft.

Vandenhaute: “Ik heb de Ronde overgenomen vanuit passie, niet om geld te verdienen” (Het Nieuwsblad)

En toch. Sommige grappen zijn zo scabreus dat zelfs de grootste sceptici van 1 april ootmoedig moeten toegeven soms dubbel te liggen van het lachen.