Geen motoren op De Muur tijdens Ronde

door The Vremde Mirror

Tijdens de Ronde van Vlaanderen morgen zullen er op de Muur van Geraardsbergen noch televisiemotoren toegelaten zijn noch motoren van de wedstrijd zelf. Dit alles om Vlaanderens Mooiste rimpelloos te laten verlopen.

muurgeraardsbergen

Het tragische overlijden van de jonge wielrenner Antoine Demoitié na een aanrijding met een motor laat diepe sporen na. Ook bij organisator van de Ronde van Vlaanderen Wouter Vandenhaute.

‘Ik wil geen dode op mijn geweten hebben wanneer de hele wereld toekijkt. Al het motorverkeer zal daarom een omleiding maken via drie keer de Oude Kwaremont en twee keer de Paterberg en Oudenaarde. Veiligheid boven alles is het devies.’

In die optiek is het niet verwonderlijk dat er tijdens de Ronde voor VIP-tenten en bij uitbreiding alle publiek een perimeter is ingesteld van tien kilometer om De Muur.

Mensen met een gemiddelde passie voor de koers stellen zich toch ernstig vragen. Gaat dit niet te ver? Is wielrennen zo nog een sport van het volk? Of zijn we hier getuige van een geënsceneerde panische angstreactie die een dubbele agenda moet verdoezelen van een gewiekst zakenman die sentiment en hartstocht met lucratieve businessmodellen denkt af te kopen?

Vandenhaute vindt die vragen tendentieus. ‘Het is oprecht met mijn portefeuille tegen het hart dat ik het zeg: de ongelukken met al dan niet schier noodlottige afloop zijn te talrijk. Je moet dan de renners beschermen en een kwetsbaar en cruciaal punt als De Muur met zo weinig mogelijk manschappen opzoeken en niet vaker dan nodig is.’

Zwitsers drievoudig winnaar Fabian Cancellara reageerde zich geviseerd te voelen door deze maatregel en twijfelt openlijk aan zijn deelname.