Overnachten op het werk moet goedkoper

door The Vremde Mirror

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vindt dat overnachten op het werk goedkoper moet. Nu kiezen werknemers nog te vaak ervoor om de nacht thuis door te brengen.

Peeters is bezorgd om het welzijn van werknemers: ‘Thuis denken we aan werk, op het werk aan thuis. Dat is nefast voor de mentale en fysieke gezondheid van de werknemer die altijd een prioriteit moet zijn. In alle ernst moet de vraag worden gesteld: is een thuissituatie nog van deze tijd?’

‘Door de privésfeer te ontmoedigen, wordt werk werkbaarder,’ beantwoordt Peeters zijn eigen vraag. ‘Minder files, mensen nemen hun privébeslommeringen niet mee naar de werkvloer en gaan zich beter in hun vel voelen waardoor ze productiever zijn. Voor een privébestaan kan je later nog altijd kiezen, wanneer je 70 bent en op pensioen mag.’

De minister heeft nog een tip voor werkgevers. ‘Stel: een van je werknemers bezwijkt zichtbaar onder een vertroebelde werk-privébalans. Bied hem voor een kleine bijdrage een versleten luchtmatras aan en een slaapplek op de gang. Het is niet verkeerd om als werkgever te tonen dat je ook een menselijke kant hebt.’

Jana (28) nam sinds ze voor slechts €99.95/week kon overnachten op het werk afscheid van haar privéleven. ‘Vrienden van vroeger negeren lukt me prima door op kantoor te blijven, aan Rune (2) denk ik nog zelden, het moeilijkste zijn de sms’en van mama wanneer die rodekool met worst heeft klaargemaakt. Maar ik heb nu eenmaal gekozen voor mijn baas.’

‘In crisistijden een mooie geste van een werkgever die navolging verdient,’ vindt Peeters. ‘Het moet niet altijd van de kant van de werknemer komen.’