Steeds meer patiënten melden zich ziek

door The Vremde Mirror

‘Het beroep van huisarts wordt onleefbaar,’ dat zeggen de huisartsen zelf. ‘Steeds meer patiënten komen niet opdagen bij een afspraak omdat ze “ziek” zijn.’

alexion

Te ziek. Het is een veelgebruikt excuus om als patiënt niet naar de huisarts te hoeven.

De Landelijke Gilde van Huisartsen heeft daar schoon genoeg van. ‘Patiënten verklaren zich niet fit genoeg, terwijl ze perfect in staat zijn om in hun bek te laten kijken, eens A te zeggen, hun oren te laten reinigen en het halve maandloon van een luchtverkeersleider te dokken.’

De huisartsen preciseren: ‘Wanneer je aan de telefoon dan doorvraagt welke kwaal ze hebben, blijkt het over een ordinaire acute aanval van meningitis te gaan, een alledaagse bacteriële infectie met mogelijk de dood tot gevolg of lezen ze de symptomen van pancreaskanker van Wikipedia af. Doorzichtige smoesjes.’

Dennis (44) heeft diabetes en probeert al zijn engagementen als patiënt trouw na te komen. ‘Ik heb ook weleens zin om een baaldag te nemen. Maar dan probeer ik toch door te bijten en is er altijd dat plichtsgevoel dat uiteindelijk de overhand neemt.’

Om dit misbruik aan banden te leggen eist de Landelijke Gilde van Huisartsen dat elke patiënt een ziektebriefje moet voorleggen na afwezigheid.