Te weinig vrouwen in Uitvoerend Comité IS

door The Vremde Mirror

Het Uitvoerend Comité van IS telt te weinig vrouwen. De terroristenclub moet nu een passende verklaring geven, anders dreigt IS al haar subsidies te verliezen.

IS1

Bij willekeurige steekproeven in het Brusselse blijkt dat in het Uitvoerend Comité van IS in ons land nauwelijks vrouwen zetelen, minder dan 10% terwijl 30% het nationale streefcijfer is voor terroristenclubs.

Is het de taak van de overheid om genderquota op te leggen aan terroristenclubs? Het is de eeuwige discussie. De ene zegt: ‘Nee, lekker laten doen joh. Waar maken we ons druk over? Zijn we niet allemaal jong geweest?’

Anderen zoals premier Charles Michel (MR) en zijn vier mannelijke vicepremiers vinden dan weer dat belastinggeld geen genderongelijkheid mag faciliteren.

De regering lanceert nu voor terroristenclubs het RAF-stappenplan dat evenveel vrouwen als mannen aan de top van terroristenclubs beoogt. ‘Er is geen enkel argument dat een vrouw geen bommengordel in elkaar kan knutselen,’ bepleit de premier. ‘Jezelf opblazen mag geen mannenbastion zijn. Komaan zeg, we zijn 2016.’

De oppositie vindt dat de regering een breder maatschappelijk probleem valselijk projecteert op één terroristenclub. ‘Het is onfair om alleen IS met de vinger te wijzen,’ zegt sp.a-voorzitter John Crombez. ‘Op de KVLV en OKRA na haalt geen enkele terroristenclub de genderquota. Maar IS is de jongste tijd een populair doelwit.’

Wat met het voortbestaan van IS in België? Dat heeft de subsidies broodnodig om alle groepsactiviteiten te financieren. Premier Michel hoopt dat het niet tot sancties moet komen. ‘Dit is een laatste waarschuwing. Laten we niet vergeten dat het niet de eerste keer is dat IS op de vingers wordt getikt omdat het de regelgeving met de voeten treedt.’