Ilke vindt troost in dagboekdagboek

door The Vremde Mirror

In haar dagboekdagboek schrijft Ilke (28) dagelijks wat ze die dag in haar dagboek schreef. ‘Dat helpt me om alle emoties te verwerken die opborrelen door het bijhouden van een dagboek.’

P1020383

‘Een uitlaatklep,’ zo noemt Ilke haar dagboekdagboek waarin ze alles opschrijft wat ze in haar dagboek schreef. ‘Het is de enige manier om wat ik in mijn dagboek schreef van me af te schrijven, om alle gevoelens te kanaliseren die daarbij vrijkomen.’

‘Een dagboek bijhouden is een bijzonder intense, emotionele en heel intieme ervaring,’ verklaart Ilke. ‘Je kan dat niet zomaar met iedereen delen. Maar mijn dagboekdagboek kan ik mijn grootste dagboekgeheimen toevertrouwen.’

Na lang aandringen en op voorwaarde dat het een weinig persoonlijke passage mocht zijn, leest Ilke een stukje voor uit haar dagboekdagboek.

“Liefste dagboekdagboek, vandaag schreef ik in mijn dagboek hoe ik Roel ervan verdenk mij met Sarah te hebben bedrogen terwijl ik dit in mijn dagboek schreef. Er heerst wantrouwen tussen ons. Hij denkt dat ik zo vaak aan het schrijven ben omdat ik geheimen heb. Kent hij Pieter dan? Wanneer vermoord ik…” 

‘Enzovoort, een dagboekdagboek is veel persoonlijker dan een dagboek,’ merkt Ilke op. ‘Het is een moment voor mezelf. Ik kan eindelijk kwijt wat ik in mijn dagboek kwijt kon. Anders blijf je daar toch maar mee zitten.’

Ilke denkt ook al aan later. ‘Mijn dagboek mag postuum gepubliceerd worden, maar mijn dagboekdagboek liever niet. Dat is toch een beetje je ziel die op straat komt te liggen.’