Zonnepanelen op de barbecue: hoe doe je het?

door The Vremde Mirror

Wie nu hip wil zijn, gooit zijn zonnepanelen rechtstreeks op de barbecuekolen. Enkele minuten tot een kwartier zeer extreme warmte geeft de zonnepanelen een uniek, krokant korstje.

Barbecueën zoals het vroeger was.

Barbecueën zoals het vroeger was.

We staan er te weinig bij stil, maar we barbecueën al heel ons leven verkeerd. In plaats van de zonnepanelen op de traditionele wijze te verhitten, zouden we ze voor smaak en textuur tussen de gloeiende kolen moeten leggen. De siliciumaroma’s komen zo pas echt tot hun recht.

Ria (49) gooit al jaren zonnepanelen op de barbecue. ‘Wat begon als een banale verstrooidheid, is intussen uitgegroeid tot een mooie traditie. In de ochtendgloren jagen we in de vrije natuur op zonnepanelen, in de namiddag barbecueën we die. Culinaire eenvoud van bij ons.’

Geef haar maar eens ongelijk. Weinig dat bij zomerweer zo smaakt als een knapperig stukje zonnepaneel. Een delicatesse. Toch trekken experts aan de alarmbel. De nieuwste trend om zonnepanelen te barbecueën is bepaald schadelijk voor de gezondheid: ‘Hoe beter iets smaakt, des te kankerverwekkender het is.’

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein snapt de ongerustheid niet. ‘Mmm, zeer lekker en delicieus. Zo krokant. Zo zie je maar hoe veelzijdig zonnepaneel kan zijn. De investering meer dan waard. Mmm, heerlijk. Is er nog?’