Wat er op Facebook staat belangrijkste geloofsovertuiging

door The Vremde Mirror

Wie is er anno 2016 nog christen, moslim of een aanhanger van het pastafarisme? Voor de meeste Vlamingen is hetgeen op Facebook staat de belangrijkste geloofsovertuiging.

fb

‘Ik las het op Facebook.’ Dan houdt elke discussie op. Bedenk ook maar eens een even ijzersterk argument. Het merendeel van de Vlamingen wendt zich nu ook tot Facebook om een oordeel te vellen over belangrijke maatschappelijke, levensbeschouwelijke en ethische kwesties. 

Dankzij de waaier aan opinies op Facebook weet ik wat ik op mijn werk moet zeggen om populair te blijven,’ geeft Bart (45) uit Antwerpen toe. 

‘Dat je door een statusupdate te kopiëren en te plakken je ware vrienden ontdekt, klinkt geloofwaardiger dan een man met een lange baard die water in wijn verandert. Logisch dus dat mensen de dingen die ze op Facebook lezen echt gaan geloven. Bovendien is het moeilijk in God te geloven als je goed leeft en den Antwerp jaar na jaar geen kampioen speelt,’ verklaart kerkjurist Rik Torfs.

Jeffrey (34) liket en deelt zeven keer per dag met zijn gezicht naar Californië. ‘Ik doe ook mee aan Dagen Zonder Vlees. Een periode van boetedoening en inkeer. Iedereen is maar met zichzelf bezig. Van elke hap die ik neem, post ik dan minstens vier foto’s op Facebook.’

Deze realiteit noopt Lieven Boeve, topman van het katholieke onderwijs, ertoe scholen aan te spreken. ‘Bied leerlingen die tijdens de les godsdienst op Facebook zitten gratis wifi aan in plaats van ze te berispen.’