Empathieloze beul snapt racisten niet

door The Vremde Mirror

Nadat Peggy en Ludo Van den Bergh – De Wulf op Facebook alle vreemdelingen de pijnlijkste dood toewensten, sprak de drieëndertigjarige Klaas ze daarop aan. ‘Wat een harteloze beul. Heeft hij dan werkelijk geen greintje inlevingsvermogen?’

homans2

Het is een probleem dat al langer bestaat. Racisten die zich horen te verantwoorden, zich belemmerd voelen om te zijn wie ze zijn, zich gestigmatiseerd voelen, ja zelfs het slachtoffer zijn van pure willekeur.

‘Als je al scheef bekeken wordt voor een cassante oproep om moskeeën in brand te steken. Als je xenofobie al niet meer mag verwarren met islamkritiek. Als je de schuld van al je problemen niet kan verhalen op ganse bevolkingsgroepen, wat kan er dan nog wel?’ Peggy en Ludo vragen het zich in alle eerlijkheid af.

Het is in de geschiedenis nog al gebeurd dat racisten op muren van onbegrip stuiten. ‘Dit moet stoppen, elk incident is er één te veel.’ Vlaams minister van Inburgering en Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) wil de problematiek stevig aanpakken. ‘In een warme en open samenleving kan iedereen racist zijn waar en hoe hij maar wil. Als je hiervoor in het Vlaanderen anno 2016 geen begrip kunt opbrengen, kun je maar beter ophoepelen.’

‘Mensen uitsluiten op basis van hun racisme is niet alleen zielig en de laagst denkbare praktijk, het ontwricht ook een maatschappij,’ stellen Peggy en Ludo. ‘Stop de haat. De meeste steun krijgen we uit politieke hoek. Dat doet deugd.’