Rellen geen reden om te voetballen

door The Vremde Mirror

Heel de wereld reageert vol afschuw op de gebeurtenissen gisteren in en rond het stadion van Marseille. Nog te vaak zijn rellen een aanleiding om te voetballen.

vuist

De grootste slachtoffers zijn hooligans. ‘Telkens wij keet schoppen blijkt er in de buurt wel een voetbalwedstrijd bezig. Is zulk primitief gedrag nog van deze tijd?’

Hooligan Serge (38) vindt van niet. ‘Laat voetbalmatchen op een ander moment plaatsvinden. Onze meedogenloze knokpartijen worden nu alom geassocieerd met horrortackles, niet te harden blunders en een arbitrage met de ogen in de achterzak. Dat beïnvloedt ook het imago van de brave hooligan in de straat. We kunnen niet meer gezellig ons ding doen zonder nagekeken te worden.’

Serge bevroedt een complot. ‘De goegemeente, het establishment, de politiek, de linkse pers, allemaal willen ze relschoppers marginaliseren. Waarom? Ik weet het niet. Het is niet gemakkelijk om in de gegeven omstandigheden je werk te verrichten, maar ik laat me niet klein maken door achterlijk gedrag op een grasplein.’

Als bezorgde vader noopt dit Serge tot harde maatregelen. ‘Ben ik een onverantwoorde ouder wanneer ik onze Robby (14) meeneem naar een traditionele knokpartij in een voetbalstadion? Laatst was het weer van dat. Waren we broederlijk op elkaar aan het timmeren, begon er net dan een voetbalwedstrijd. Toen heb ik hem te voet naar huis gestuurd. Hiervoor is hij nog te jong.’