Gewoontedier viert verjaardag elk jaar op zelfde dag

door The Vremde Mirror

Heel zijn leven viert Matthijs (24) zijn verjaardag op 17 juni. Familieleden en vrienden hebben ermee leren leven. ‘Matthijs is nu eenmaal Matthijs.’

Birthday_cake

Vroeger zag je het wel vaker, mensen die elk jaar op dezelfde dag verjaren. Reeds bij de geboorte wist men op welke dag iemand voor de rest van zijn leven zijn verjaardag zou vieren. Maar door de flexibilisering van de maatschappij stierf dit ras helemaal uit.

Op Matthijs na dan. Die wil koste wat het kost verjaren op 17 juni. Waarom net die dag? Voor de ouders van Matthijs blijft het een raadsel. ‘Hij heeft er nooit iets willen over lossen. Het is niet dat er die dag in zijn leven iets bijzonders is gebeurd, toch niet dat wij weten.’

De onmiddellijke omgeving van Matthijs tast met andere woorden in het duister. ‘Exact één keer per jaar en telkens op dezelfde dag. Geen herkansing voor wie er niet bij kon zijn. Hij aanvaardt geen latere felicitaties, geen latere cadeaus, noch liket hij op Facebook te late verjaardagswensen. Het is zijn meest hardvochtige kant, maar moeten we hem daarom ontvrienden op LinkedIn?’ vraagt een intimus zich af.

Het toeval lijkt te onwaarschijnlijk, maar alsof dit nog niet genoeg is vergeet Matthijs’ zus zijn verjaardag elk jaar op dezelfde dag.