Toeristen verwijten Turks leger gebrek aan empathie

door The Vremde Mirror

‘Zomaar mensen hun vakantie verknallen voor een beetje democratie. Het lef.’ Westerse toeristen zijn allesbehalve te spreken over de staatsgreep van het Turkse leger. Ze eisen verontschuldigingen en een gratis, deugddoende massage.

antalya

‘Ineens vindt men democratisch bestuur, eerlijke verkiezingen, een scheiding van kerk en staat en een respectering van menselijke vrijheden belangrijker dan toeristen die zich tevreden tonen. De brutaliteit. Hier zien ze mij niet meer. Volgend jaar weer lekker naar de Côte d’Azur.’

Niet alleen Margriet (57) die in Antalya vertoeft doet haar beklag. ‘Er is steeds minder respect voor toeristen,’ valt Kelly (32) haar bij. ‘Een maand zomervakantie moet een momentje voor jezelf zijn. Zonder beslommeringen. Relax. Na zo’n staatsgreep ogen de mensen van het hotel hier nerveuzer dan anders. Dan denk je toch al eens sneller: zal het eten nog zo top zijn? Weg zorgeloosheid.’

‘De service na een staatsgreep is kwalitatief ondermaats,’ zegt Kelly. ‘Er verdwijnen ook plots mensen. Dat kan natuurlijk niet. En klagen helpt niet. Het eigenbelang overwoekert onze luxe. Dat is de wereld van vandaag.’

Vanzelfsprekend is ook Sven Ornelis betrokken partij. ‘Ik hoorde over de Turkse staatsgreep voor het eerst op de radio. Ik maak zelf radio. Dan komt het plots allemaal wel heel dichtbij. Kunnen we daar alstublieft ook eens aan denken?’