EU erkent Erdogan niet als dictator

door The Vremde Mirror

De Europese Unie weigert de Turkse president Erdogan te erkennen als dictator. Die is te democratisch verkozen om aanspraak te maken op deze titel. Volgens internationale waarnemers een sterk signaal ten aanzien van de dubbelzinnige houding van Erdogan.

erdogan

‘Laten we de term dictator voorbehouden aan lieden die niet door het volk verkozen zijn,’ stelt voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

‘Het is niet omdat je machtsgeil bent dat je per se een dictator bent,’ oordeelt Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

‘Kim Jong-Il draait zich om in zijn graf. Het is een fout signaal om de eerste de beste dorpsgek een dictator te noemen. Het is een eretitel waarvoor je moet vechten,’ meent de Hongaarse premier Viktor Orban.

De Europese politici reageren over het algemeen zeer lauw op de openlijke sollicitaties van de Turkse president Erdogan om voortaan door het leven te gaan als dictator.

‘Het is geen afwijzing,’ nuanceert fractieleider van ALDE Guy Verhofstadt. ‘Hij moet alleen nog wat groeien in zijn rol als dictator zodat hij voldoet aan de EU-regelgeving. Politieke rivalen martelen hoogstens voorafgegaan door een schijnproces, rechters en professoren uit hun ambt zetten, de doodstraf herinvoeren, de persvrijheid afschaffen, uitkomsten van referenda negeren. Die dingen.’

Om zich te ontpoppen tot een volwaardig dictator heeft Erdogan de Turken opgeroepen om bij de komende verkiezingen in 2044 op zijn vermoorde tegenstander te stemmen zodat hij de uitslag moet vervalsen.