IS eist aanslag op Caesar op

door The Vremde Mirror

In een 2060 jaar geleden verspreide videoboodschap die nu pas opduikt heeft IS de moord op Gaius Julius Caesar opgeëist. Historici spreken niet van een verrassing.

caesar

Volgens historici is het al langer een publiek geheim dat IS achter de moord op Caesar zat. ‘De aanslagen van IS zijn opvallend doeltreffend en veelbesproken. De 23 dolksteken geven blijk van een intentie om te doden. Ook de moord op Caesar was in die tijd best een nieuwsfeitje. Die parallel is te frappant dat toeval valt uit te sluiten. Het duidt op de typische werkwijze van IS.’

Dat de moord op Caesar nog steeds tot de verbeelding spreekt is geen toeval. Ze was de aanzet om de ingang van de Romeinse Senaat met metaaldetectoren te beveiligen.

Kenners van de Klassieke Oudheid verklaren. ‘Het is algemeen geweten dat Caesar nooit over de islam sprak, alsof die niet bestond. Dat bezorgde de aanhangers van IS genuanceerd gemengde gevoelens die hen tot het schrijven van opiniestukken dreef en gewoon hevige woede. De rest is geschiedenis.’

In de videoboodschap die helaas pas recent is opgedoken waarschuwt een zekere Al-Brutus voor nog meer zaken: de opkomst van Mia Doornaert en de gevaren van een hijgerige en slordige berichtgeving over geweld in de publieke ruimte met een verziekte samenleving tot gevolg.