René kijkt altijd eerst wat Theo Francken heeft getwitterd en vormt dan pas een mening

door The Vremde Mirror

Het zijn verwarrende tijden. Ook voor René (62) die moeilijk kan inschatten vanaf wanneer racistisch en ander aanstootgevend, enfin totaal onfatsoenlijk gedrag op sociale media veroorloofd is. Daarom kijkt hij altijd eerst wat Theo Francken heeft getwitterd.

francken2

‘Wanneer ga ik over de scheef en wanneer niet? Voor een gewone bruggepensioneerde is dat vaak onduidelijk. Gelukkig heeft Theo Francken gestudeerd en weet die altijd raad.’

René heeft elf Twittervolgers. Die duidt hij liefst zo accuraat mogelijk. ‘Ik kan moeilijk zeggen dat alle vluchtelingen verkrachters zijn als Theo Francken zegt dat het moordenaars zijn. Daarom wacht ik liever zijn standpunt af. Je kunt nooit voldoende geïnformeerd zijn.’

Ook op Facebook heeft René een hoop vrienden. ‘Tweeëndertig. Daar kan ik al eens nuanceren: een uitroepteken meer gebruiken. Het gebeurt dat ik de tweets van Theo Francken op Facebook deel. Soms krijg ik het echt niet beter verwoord.’

René is niet alleen. Voor Twitterfenomeen Annick geldt Theo, na enig aandringen mag ze Theo zeggen, als lichtend voorbeeld. ‘Ik heb veel van hem geleerd. Hij kan zo open en oprecht mensen haten en stigmatiseren zonder de neiging te hebben om als een beschaafde westerling over te komen, hetgeen je misschien van een staatssecretaris zou verwachten. Maar zo is hij niet. Later word ik zoals Theo.’