Facebook bant nette reacties

door The Vremde Mirror

Zonder hierover vooraf te communiceren heeft Facebook zijn gebruikersovereenkomst aangepast. Nette reacties worden direct verwijderd, ook wanneer geen andere gebruikers ze rapporteren. Wie er drie plaatst in een jaar vliegt er onherroepelijk uit.

fblike

De nieuwe gebruikersovereenkomst moet van Facebook een homogene en eensgezinde omgeving maken. Reacties zonder taalfouten, met minder dan 1 uitroepteken per π letters of die domweg juiste informatie bevatten of niet haatdragend genoeg zijn worden geweerd.

Attent nalezen is de boodschap. ‘Wanneer ik me uitsprak voor een terugkeer van Hitler, sloop er vroeger weleens geen dt-fout in mijn reactie,’ geeft Anneke (35) doodeerlijk toe. ‘Dat zorgde niet zelden voor gepikeerde opmerkingen.’

Volgens experts zullen mensen beheerster reageren. ‘Ze zullen twee keer nadenken over hun racistische post. Scoor ik genoeg likes? Hoe kan ik me nog hufteriger uitdrukken? Schoffeer ik genoeg bevolkingsgroepen?’

Maar de medaille heeft een keerzijde. ‘De spontaniteit van het moment zal verdwijnen,’ zucht Jürgen (44). ‘Mensen gaan eerst snuisteren in andere opruiende Facebookreacties of de tweets van Annick De Ridder om zeker te zijn dat ze ongemanierd foutieve info verspreiden alvorens iets te posten. En zullen ontmoedigd geraken, denkend hier niet tegenop te kunnen.’

Toch noemen experts de maatregel veeleer symbolisch. ‘De gebruikersovereenkomst is al een week van kracht en Facebook moest nog geen enkele reactie verwijderen.’