Studenten bedenken zelf examenvragen: zo werkt het

door The Vremde Mirror

Aan de KU Leuven bedenken studenten vanaf volgend academiejaar zelf hun vragen. ‘Het huidige systeem is niet meer van deze tijd,’ vindt rector Rik Torfs. ‘Studenten zijn te afhankelijk van de grillen en het humeur van hun prof de dag dat hij zijn examens opstelde. Dat zorgt voor onnodig veel stress.’

riktorfs

‘Een examen moet een fijne reflectie zijn met jezelf die nog al te vaak doorkruist wordt door invloed van buitenaf, met name de vragen opgesteld door enkele bebaarde grijsaards in een ivoren toren sturen nog te vaak het hele denkproces in een bepaalde richting,’ oordeelt Torfs.

En de wetenschap lijkt hem gelijk te geven. ‘Uit onderzoek is gebleken dat wanneer studenten zelf hun examenvragen mogen bedenken dat ze minder gevoelig zijn voor stress, een betere nachtrust kennen, minder sloten Nalu drinken om 05u30 in de ochtend en met meer zelfvertrouwen naar het examen trekken wat hun slaagkansen verhoogt en hun maatschappelijke kost verkleint. Een verwaarloosbare ingreep die dus alleen maar voordelen oplevert.’

‘De mens is een controledier,’ stelt Torfs. ‘Alles zelf in de hand hebben geeft mentale rust. Bovendien verlaagt het ook de werkdruk bij proffen die alleen nog maar examens hebben te verbeteren.’

Ondanks de hoerastemming denkt rechtenstudentje Claire (20) eraan om van universiteit te veranderen. ‘Oh my God. Moeten we behalve de antwoorden nu ook de vragen zelf verzinnen. Da’s zot veel meer werk.’