Pascale Naessens: ‘Suiker of rattengif? Varieer!’

door The Vremde Mirror

Het lijkt geen vraagstuk. Koolhydraten of rattengif? ‘Sporadisch zondigen mag,’ verrast kookboekengoeroe Pascale Naessens. ‘Een koffiekoek op zondag kan niet heel veel kwaad. Maar dan ook alleen op zondag. Overdrijven is immers nooit goed. En durf te variëren.’

naessens

Naessens lijkt te willen benadrukken geen antisuikerfundamentaliste te zijn. ‘Het gaat om evenwicht en variatie. Natuurlijk mijd je best koolhydraten als de pest. Maar van een aardappel ga je nu niet onmiddellijk dood. Die nuance vergeet ik heus niet.’

Toch hekelen diëtisten de dubbelzinnige houding van Naessens. Zij waarschuwen voor een te eenzijdig dieet. ‘Veel jonge vrouwen zijn door Naessens overgeschakeld op rattengif en verwaarlozen de rest van hun voedingspatroon met eetstoornissen als gevolg. En wie kan uitsluiten dat we over vijftig jaar niet naar rattengif kijken zoals we nu naar asbest of suiker kijken?’

Naessens begrijpt de kritiek deels. ‘Zolang je rattengif niet mengt met eiwitten of koolhydraten kun je niet veel verkeerd doen. Maar rattengif is zoals water en elk voedingsmiddel. Te veel ervan is nooit goed. Nu goed, het is ook geen suiker. Het is belangrijk dat de mensen dat weten.’

Er wordt al langer geïnsinueerd dat de rattengiflobby haar chanteert. Naessens bijt van zich af. ‘Ik wil dat mensen genieten van hun eten. Laag om me dan op die manier aan te vallen.’