Mijn papa speelt golf, krijg ik het dan ook?

door The Vremde Mirror

Help! Mijn papa speelt golf. Krijg ik het dan later ook? Het is iets waar vele tieners en twintigers mee worstelen. Onze huispsychologe Carla wikt en weegt.

golf

Sébastien (17) zit er terneergeslagen bij. ‘Mijn vader is sportpresentator en dat is niet eens het grootste probleem. Hij golft in zijn vrije tijd. Hopelijk ik nooit. Het begon zeven jaar geleden. Ik dacht dat het wel over zou gaan. Maar toen begonnen neven, ooms en schoonmoeders te golfen. Een familiekwaal. Ik maak me nu ernstig zorgen. Vader heeft me nog nooit gevraagd om met hem mee te gaan golfen, maar ik ben bang dat die dag ooit komt. Is dit mijn toekomst, Carla?’

Die bezorgdheid is volkomen terecht, Sébastien. En je bent er zeker niet alleen mee. Vele jongeren van jouw leeftijd zijn bang dat eagle, birdie en par later tot hun basisvocabularium zullen behoren. Dat ze een snob worden die met een glaasje bubbels en een toast met kaviaar in de hand neerkijkt op de oude vriendenkring. Die zich op de golfclub omringt met mensen die net zo zijn.

En ik kan zeggen Sébastien dat dit meestal ook zo is. Je kunt er weinig aan doen. Erfelijke factoren zoals veel geld spreken ontegenzeggelijk een rol. Het is niet jouw fout dat vader geluk had op de beurs. Stevig erfde. Of een winstgevend bedrijf in Panama runde.

Maar er is een krachtige remedie. Wees je daarvan bewust. Het is als rijkeluiskindje niet altijd eenvoudig, maar wentel je in diepe armoede. Doorbreek die barrière. Word werkloos. Verbras al je geld. Gokschulden, ook een optie. Je hebt je lot in eigen handen. Vergeet dat niet. Maar geloof dat je kunt mislukken in het leven. Vooral dat. Geloof in eigen mislukken is het belangrijkste. De beloning zal groot zijn.