Taks op inkomstenbelastingen redt begroting

door The Vremde Mirror

Wie belastingen betaalt, moet maar niet zo dom zijn om dat te doen. Met dit credo in het achterhoofd lanceert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een taks op inkomstenbelastingen.

overtveldt3

De minister legt uit in een mail aan de Kamer: ‘Open VLD eiste een heffing op de taks op inkomstenbelastingen waarvoor een retributie verschuldigd is, terwijl CD&V het woordenboek erbij nam. Het compromis is een taks op inkomstenbelastingen, die op dit moment niet worden belast. Het tarief van die taks bedraagt vanaf volgend jaar 50% van de betaalde inkomstenbelastingen.’

Voorzitster van Open VLD Gwendolyn Rutten wuift de kritiek weg dat dit een verdoken belastingverhoging is. ‘Vuilbekkerij van de laagste soort. Ik laat mij niet zomaar in diskrediet brengen. Dit is onverholen een belastingverhoging.’

‘Je kunt niet alles belasten, maar dan voor inkomstenbelastingen een uitzondering maken. Een meerwaardebelasting? Dat zou onfair zijn. Je kunt van de allergrootste vermogens niet nog meer creativiteit verwachten om geen belastingen te betalen. Ik weet eigenlijk ook niet wat ik aan het zeggen ben, maar een prima maatregel van mijn mattie,’ stelt econoom Geert Noels in alle objectiviteit vast.

‘Voorwaar een schitterend idee,’ erkent ook ondernemer Fernand Huts. ‘Doch veeleer een symbolische maatregel deze achterlijkheidstaks, want wie betaalt er vandaag nog belastingen?’

Teneinde een optimaal effect te bekomen, lanceert de regering de fiscaal aftrekbare brochure 9 tips om meer belastingen te betalen.