Gastarbeiders in Qatar hekelen WK wielrennen: ‘Moet er eerst een dode vallen?’

door The Vremde Mirror

Nepalese arbeiders werkzaam in Qatar zijn bezorgd over de arbeidsomstandigheden van de wielrenners die er deze week het WK wielrennen betwisten. ‘Moet er soms eerst een dode vallen?’ vragen ze zich af.

doha

De loden hitte maakt het WK wielrennen in Qatar fel gecontesteerd. Tal van Nepalese gastarbeiders springen nu in de bres voor deze ongelukkige wielrenners. ‘Vee wordt fatsoenlijker behandeld.’

Ook de Indiase gastarbeider Youssef (officieel 18) betuigt zijn solidariteit. ‘Langer dan een halfuur een inspanning leveren in deze verschroeiende hitte is onverantwoord. Dat weet iedereen,’ roept hij terwijl hij vanaf een wankele stelling dondert.

‘Ze zien wielrenners niet als mensen,’ sluiten de Nepalese gastarbeiders zich bij hem aan. Een ongemeen felle boodschap aan het adres van de Internationale Wielerunie (UCI) en het Qatarese bewind.

De mensenrechtenorganisatie FIFA deelt de kritiek van de arbeiders. ‘Alles voor de poen. Veiligheid. Iemand? Mensenrechten. Iemand?’ De gastarbeiders vergelijken het lot van de renners zelfs met moderne slavernij. ‘Als ze kunnen, zouden ze de renners twaalf uur per dag en zeven dagen per week door deze hel jagen.’

‘Je kunt voor deze mensonterende toestanden onmogelijk de ogen sluiten. Het zal je kind maar wezen.’