Waar is de empathie voor werkgevers die zomaar duizenden mensen ontslaan?

door The Vremde Mirror

Geen medelijden. Geen troostende woorden. Geen kaartjes. Werkgevers blijven vaak verweesd achter, gewoon omdat ze duizenden mensen abrupt op straat hebben gezet om zichzelf een hogere bonus toe te kennen. Zijn we dan echt zo’n hardvochtig volkje?

ing

Gedelegeerd bestuurder van VOKA Hans Maertens ziet veel kwade wil. ‘Alle menselijkheid is zoek. Wanneer er mensen zonder goede reden ontslagen worden hebben werkgevers hun redenen daar wel voor. Maar nee, hakken op de werkgever, alsof die eraan kan doen dat een derde jacht zich niet vanzelf afbetaalt. Waar is de empathie?’

Een anonieme CEO van een al even anonieme bank met in het logo een leeuw is zo’n slachtoffer van een flagrant gebrek aan inlevingsvermogen bij de publieke opinie. ‘Mensen zijn dikke egoïsten. Ze denken dat hun job belangrijker is dan dat ik me een eiland in de Stille Oceaan kan veroorloven. Alle proportionaliteit is zoek.’

‘Het is typisch deze tijd dat mensen meer belang hechten aan het heil van hun kroost dan aan hun werkgever en die beschimpen wanneer deze ingrijpt,’ beklaagt de CEO zijn lot. ‘Waarom leven we in zulk hardvochtig, kil klimaat? Ik dacht er gisteren nog vijf tellen aan nadat ik 4000 mensen afdankte.’

‘Wij zijn geen onmensen. Het is niet omdat ik het werk afneem van duizenden mensen dat ik niet treur om de dood van Yvette in Thuis. Maar goed, uiteindelijk zal de werkgever altijd de dupe zijn,’ besluit hij berustend.