Handelsverdrag vereenvoudigt uitwisseling Franstalige minderheden

door The Vremde Mirror

Na enig getwist zijn Canada en België tot een overeenkomst gekomen. De uitwisseling van Franstalige minderheden gebeurt voortaan eenvoudiger. Wanneer de Franstaligen in België op de boot naar Canada worden gezet is nog niet geweten.

magnette

De versoepeling behelst dat de gewesten en de gemeenschappen een uitwisseling van Franstalige minderheden tussen Canada en België niet meer kunnen tegenhouden, maar dat dit louter een bevoegdheid is van de federale regering. Ook andere handelsbarrières als mensenrechten worden opgeheven.

‘Een excellent idee dat de welvaart en de koopkracht in België ten goede komt,’ meent premier Charles Michel (MR). ‘Geen gedoe meer met regio’s die historische akkoorden blokkeren om details als wettelijke legitimiteit.’

Deze uitwisseling van bevolkingsgroepen stuit op een stevig njet in een groot deel van Wallonië. ‘Wat zijn de leefomstandigheden op de boot?’ vraagt Waals minister-president Paul Magnette (PS) zich af. ‘Je zet geen hele minderheid uit het land zonder daar eerst flink over te debatteren. Dat heeft alles met fatsoen te maken.’

‘Rijkelijk laat,’ sneert Karel De Gucht (Open VLD) naar Magnette. ‘Het hangt al sedert vorige eeuw in de lucht dat de Vlamingen de Franstaligen eruit willen gooien. Waar was hij toen? Maar het is een publiek geheim dat de Franstalige minderheid in België en de Walen onder één hoedje spelen.’

‘Het gaat niet zomaar om een uitwisseling van Franstalige minderheden,’ vult Bart De Wever aan, voorzitter van de separatistische N-VA. ‘Dit gaat om het voortbestaan van België. Het is gemakkelijker om achterstelling te exporteren dan te bestrijden. Je zou denken dat men in Wallonië zulke besluiten dan toejuicht.’