Terreuroefening IS in Mosul mogelijk bron van hinder

door The Vremde Mirror

Inwoners van Mosul (Irak) hebben het vast al gemerkt. Hun stad is onderwerp van een grootschalige terreuroefening geproduced door IS. ‘Het is net echt,’ getuigen inwoners die dat nog kunnen.

bom

Voor dagjestoeristen die naar Mosul willen, is het raadzaam om op tijd te vertrekken. De in- en uitvalswegen zijn geblokkeerd voor onbepaalde duur. Aanleiding is een terreuroefening van IS die voor enige overlast zorgt.

Over het script van de oefening heerst veel onduidelijkheid. ‘De ene dag gebeurt er een tijd niets, waarna ogenschijnlijk de hel losbarst. Mensen worden gemarteld, gebruikt als menselijk schild en neergeknald, ook op IS-strijders wordt er gevuurd. Het is allemaal heel chaotisch. Mensen durven door al dit gedoe niet meer de straat op. Ook toeristen schrikt dit af. Want het moest maar eens echt zijn,’ zegt lokale middenstander Kareem El-Etvet.

De broer van Salih kwam vorige week om door een ontplofte oefengranaat. ‘Het was best schrikken omdat niemand ons hierover eerst had ingelicht. Ook de oefenbom op de oefenbegrafenis viel compleet uit de lucht. Moeten rennen voor mijn oefenleven. Net echt. Des te beter natuurlijk. Je kunt nooit te goed voorbereid zijn op bloedige terreur.’

Tarik Werdo, rector van de universiteit van Mosul, heeft Abu Bakr al-Baghdadi van IS reeds vergeleken met Paul Magnette.

‘Beledigingen zijn weinig constructief,’ merkt opperhoofd Al-Baghdadi op die eveneens de snerpende kritiek weerlegt. ‘Ik geef toe dat er knallen te horen zijn. Zowel overdag als ’s nachts om het nog waarachtiger te doen lijken. En dat het openbare leven hinder kan ondervinden. Zelfs dat gewone burgers niet altijd even vlot op hun werk geraken, zoiets valt gewoonweg niet uit te sluiten. Alsof terroristen met plannen om aanslagen te plegen hiermee rekening houden. Zo naïef wil ik niet zijn.’