Jordy (7) lijkt rotzak eerste klas, maar is gewoon anti-establishment

door The Vremde Mirror

Hij scheldt, hij tiert, hij vecht. Jordy (7) is een ontzettende klier, aldus iedereen. Maar wat diezelfde iedereen niet weet is dat zijn leven in het teken staat van één nobele strijd, de strijd tegen het establishment. Maak kennis met Jordy, de idealist.

jordy

Meesters scheldt hij uit voor Jean-Claude Juncker, zijn juf voor Hillary Clinton en de directeur is de ene dag een ordinaire belastingontduiker, de andere dag meer specifiek Karel De Gucht. ‘Ik maak kuthoeren niet voor mijn plezier uit voor Hillary Clinton,’ beklemtoont Jordy.

Jordy lijkt cru, ook een tikkeltje onbeleefd, maar hij wil zo het democratisch deficit aanklagen. ‘Zie je ooit een negenjarige voor de klas staan? Het zijn altijd volwassenen die boven onze hoofden dingen beslissen. En wij moeten ons maar naar hun wensen en gevoeligheden schikken. Ik vind dat leerlingen het recht hebben om in een referendum te bepalen door wie hun toekomst wordt verknald. Komaan zeg, het is 2016.’

‘Door ons te onderrichten behoudt de oude garde de controle over wat wij wel en niet leren. Zo houdt de heersende klasse zichzelf in stand.’ Uit protest leert Jordy noch lezen, noch schrijven, maar speelt hij wanneer hij geen leraar uitscheldt computergames. ‘Ik laat me niet indoctrineren.’

Alleen voor papa en mama heeft Jordy respect. Vader een gewone politicus zoals opa en overgrootvader en moeder een gewone manager van een multinational. A propos, Jordy, waarom zijn je ouders niet op het oudercontact aanwezig? ‘Ze kunnen niet. Ze moeten naar de loge.’