Ontdek hier de superoriginele argumenten van Lisa (27) om niet naar de Boekenbeurs te gaan

door The Vremde Mirror

Voor Lisa (27) hoeft de Boekenbeurs dit jaar niet. Dat laat ze op Facebook weten. ‘Te druk, te veel volk, dat komt op hetzelfde neer hetgeen nogmaals mijn gelijk bevestigt, te veel BV’s en te warm, zeg gerust drukkend warm.’

800px-boekenbeurs_antwerpen

Toch heeft Lisa haar agenda de komende anderhalve week vrijgehouden. ‘Om niet naar de Boekenbeurs te gaan.’

Lisa somt op. ‘Betalen om naar boeken te mogen kijken, vertel het mijn bakker niet. Gezichten van schrijvers. De handtekeningen van auteurs die het bewijs moeten vormen dat ze kunnen schrijven, iets dat ik zo ook wel geloof in uitzonderlijke gevallen. Die diepe miserie dat het bezoekersrecord niet sneuvelt. Boeken die nooit verkocht geraken. Boeken die te vlot verkocht geraken. Kookboeken. Het laatdunkende gejeremieer over kookboeken. Met een overvolle zak boeken in het donker de in Willebroek geparkeerde wagen zoeken. Wachten, zo lang wachten dat je niet meer weet op wat je aan het wachten bent, weltschmerz, zelf een roman schrijven, niet lachen naar fotografen, met een getormenteerde blik naar de hemel turen omdat alleen de sterren, het heelal en de zon met je kunnen wedijveren, eventueel met je kin die op de duim en wijsvinger van jouw linkerhand rust, een intellectueel zijn, doffe ellende. Ann De Bie. De stand van bol.com.’

Dat niet alleen. Lisa heeft ergens gelezen dat mensen die naar de Boekenbeurs trekken tot 68% meer kans lopen om een roman van Griet Op de Beeck te kopen dan gewoon mild tot hevig depressieve vrouwen tussen 29 en 52.

Nog? ‘Pascale Naessens die je blijft aanklampen om een handtekening. Cameraploegen die cameraploegen filmen ter demonstratie hoe druk het is. Neerslachtige auteurs die voor een signeersessie voor het eerst sinds de vorige signeersessie besmet geraken met menselijk contact. Poëzieliefhebbers. Over de koppen lopen. En heb je die berg strijk al bekeken?’

‘Tot slot dat ellendige gezaag over de drukte, over de warmte, zeg gerust de drukkende warmte. Blijf dan thuis. Wat kunnen mensen toch cynisch zijn.’