Dit doet clickbait met je lichaam

door The Vremde Mirror

‘Wat er gebeurt met ons lichaam als we gezellig clickbait consumeren, moet tot blinde paniek leiden.’ Toxicologen luiden de alarmbel. ‘Zoveel clickbaitartikels mag je per dag consumeren.’

lichaam

Aanvankelijk is het nefast voor je beeld van de media, maar al snel word je er immuun voor totdat je na verloop van tijd zelfs niet meer zonder kunt. Clickbait, hoe moordend is het nu eigenlijk?

‘Bewust vage of gedramatiseerde titels, al dan niet in vraagvorm, moeten de menselijke nieuwsgierigheid prikkelen om zo clicks te genereren. Wat de gezondheidseffecten zijn, lees je in de volgende alinea,’ verklaren toxicologen.

‘De gevolgen van clickbait op lange termijn zijn nog niet zichtbaar. Maar op korte termijn kunnen we al zeggen dat de hersenen verschrompelen. De bubbel zonder wezenlijke informatie baant zich via het bloed een weg naar de hersenen. De lege bubbels stapelen er zich op, terwijl de omliggende hersencellen voorgoed gemuteerd geraken.’

‘De gevolgen zijn niet min. De clickbait schakelt hersenfuncties uit. Mensen lezen niet meer kritisch. Nemen alles voor waar aan. De eerste maanlanding is een complot van de Orde van Malta. Verkondigen wartaal. En wat wilden we nog zeggen? Juist, ze zijn ook vergeetachtig.’

‘De gevolgen uiten zich niet alleen op cognitief vlak. Bij langdurige blootstelling aan clickbait wordt de motoriek aangetast. Waarom dit maar het topje van de ijsberg is. In het ergste geval moet het slachtoffer opnieuw leren stappen.’

‘We zijn te tolerant tegenover clickbait. We moeten leren dat ’s avonds in je eentje in de zetel naar krantensites surfen zielig is. Dat jongeren die een nachtje bingeclickbaitlezen niet cool zijn, maar dat dit in combinatie met alcohol en arsenicum mogelijk fataal is. En dat zwangere vrouwen die naar de website van Het Nieuwsblad surfen niet moeten huilen een baby met afwijkingen te baren.’

De toxicologen besluiten dat het aanbevolen is om maximaal drie clickbaitartikels per dag te consumeren.

Lees ook: vier redenen waarom clickbait het nieuwe Softenon is.

Advertentie