Is het je minzame buurman of een poco gutmensch?

door The Vremde Mirror

Een mens mag er niet aan denken dat zijn lieve en altijd behulpzame buurman eigenlijk een poco gutmensch van het zuiverste water is. Dit gruwelijke denkbeeld werd voor Stefaan (51) enkele weken bittere realiteit.

huis

‘Het kan je buurman zijn. Ik moest hierom altijd lachen. Gaël, een politiek-correct gutmensch? Ik negeerde de signalen. Een mens blijft graag geloven in goedheid van de mens,’ vergoelijkt Stefaan zijn optreden.

‘Was ik niet waakzaam genoeg? Oké, hij beweerde weleens dat er brave mensen tussen de vluchtelingen zitten en dat je elk individu apart moet benaderen. Gekke Gaël. Maar hij was vriendelijk voor iedereen. Zo kenden we hem. Dat ik niet wantrouwig werd dat hij nooit de linkse mainstream media op de korrel nam wanneer we het over de hoogte van de heg hadden, verwijt ik me nog elke dag. Dat was naïef.’

‘Op den duur begin je wel na te denken. Toen ik hem te lijf ging met een boormachine stapte hij vriendelijk op me af. En bemiddelde hij om het conflict uit te klaren. Hij wou zelfs water bij de wijn doen. Toen wist ik: stront aan de knikker.’

Na weken in angst te leven, grabbelde Stefaan al zijn moed bij elkaar en verwittigde de politie. ‘Loos alarm. Een hele opluchting. Ik hoop dat Gaël me dit vergeeft. Hij bleek slechts een koelbloedige seriemoordenaar. De gedachte heel mijn leven naast een poco gutmensch te leven was angstaanjagend. Maar eind goed, al goed.’