‘Middellandse Zee overzwemmen zoals iedereen’

door The Vremde Mirror

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) laat de deur voor het Syrische gezin dat van hem geen humanitair visum krijgt op een kier. ‘Wil het Syrische gezin kans maken op een verblijfsvergunning in België, zal het de Middellandse Zee moeten overzwemmen zoals iedereen.’

Distressed persons wave after being transferred to a Maltese patrol vessel.

‘Het gezin mag om de Middellandse Zee over te steken gebruikmaken van gammele overvolle houten vlotten en malafide mensensmokkelaars. Ik ben geen onmens. Een gerechtsdeurwaarder ziet toe of men de spelregels volgt. Stelt die onregelmatigheden vast, zoals hangen aan een motorboot, wordt het gezin onherroepelijk teruggestuurd naar Aleppo vanwaar het avontuur opnieuw begint.’

‘Het hek is helemaal van de dam wanneer Syriërs op de vlucht zekerheid hebben veilig België te bereiken,’ verklaart de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie. ‘Natuurlijke hindernissen verschaffen hen de mogelijkheid zich te bedenken. Terug te keren naar hun knusse tentenkampje in Beiroet of zonovergoten buitenverblijf in Oost-Aleppo.’

‘Het Syrische gezin een visum verlenen kan niet,’ concludeert Theo Francken. ‘Dat is onrechtvaardig ten aanzien van de Syriërs die wel het formele traject bewandeld hebben van soms levend aanspoelen op de Griekse kust, verder ontmenselijkt worden in Oost-Europa, scrollen door online comments van gastvrije Vlamingen en als ultieme proef geconfronteerd worden met profileringsdrang van politieke alfamannetjes ten koste van mensen in de diepste miserie.’