Kerstavond: wie zit waar? Dit is de opstelling.

door The Vremde Mirror

Geen grote verrassingen in de officiële opstelling voor kerstavond. Maar één wijziging ten opzichte van vorig jaar. Tante Chantal neemt de plaats in van Saskia’s broer Tom die ontbreekt door een erfeniskwestie.

opstelling

Op kop zit Saskia die ieder moment naar de keuken kan uitbreken. Op de rechterflank posteren bompa, bomma, schoonzus Paulien en haar man Wout zich. Aan de overzijde zitten tante Cathy en nonkel Ronald het zuidoostelijkst. Zij worden geflankeerd door tante Chantal en broer Ignace. Centraal achterin moet manlief Hendrik ervoor zorgen dat de gesprekken niet stilvallen of in geval van politieke discussies juist wel.

Analist Jan Mulder spreekt van een behoudende opstelling. ‘Wil je pit in je avond, dan zet je vrijgezel Ignace naast de beeldschone Paulien. Het schijnt dat haar man Wout een jaar in het krachthonk heeft doorgebracht om op gepaste wijze te reageren op avances. Laat dit geen verloren moeite zijn.’

Toen Hendrik voorstelde om rode Ronald over bompa te zetten, opperde Saskia dat Ivan De Vadder Hendriks plaats dan maar moest innemen. Dat schoot in het verkeerde keelgat.

‘Nou ja, het is niet omdat Saskia toevallig jarenlang publiek speelde in De Zevende Dag en een aparte Ivan De Vadder-kamer in huis heeft ingericht dat Hendrik per se moet denken op de tweede plaats te komen. En ach, een beetje huwelijkscrisis is ook wel lekker.’

Voorts valt Mulder het tactisch vernuft op. ‘Nu ja, Saskia wil natuurlijk niks van de roddels missen. Daarom dat Chantal en Cathy of over het bord van Ronald moeten hangen om te konkelfoezen of gewoon luider moeten praten zodat Saskia het ook hoort tenzij ze in de keuken vertoeft.’

Door gehoorproblemen van bompa zitten bomma en bompa voor het eerst in 52 jaar niet over elkaar. ‘Wout zit daardoor geklemd tussen zijn vrouw en schoonmoeder en tegelijkertijd over rode Ronald. Dat kan sneller dan verwacht voor vuurwerk zorgen,’ besluit Mulder.

Emma (6), Manon (9) en Seppe (10) beginnen op de bank. Zij kijken naar een film.

Broer Tom ontbreekt door een erfeniskwestie. Om disciplinaire redenen is nonkel Rob niet geselecteerd. Hij viert Kerst individueel.