Producent nepgeld in opspraak: valse euro’s blijken echt

door The Vremde Mirror

Een producent van nepgeld zit in het nauw. Jarenlang deed hij zich als valsemunter voor terwijl hij echt geld verdeelde. Deze grootschalige zwendel komt nu pas aan het licht omdat vele klanten zich schroomden om hun naïviteit.

3000_euros_-_1

De valsemunter die dat naderhand niet blijkt te zijn handelde naar eigen zeggen louter uit economische motieven. ‘Ik wilde besparen op de drukpersen. Dus ik dacht: ik geef mijn klanten echt geld in plaats van nagemaakt. Wie ziet het verschil?’

De economische crisis dwingt vele valsemunters tot louche praktijken. ‘Ik maak mijn geld vanaf nu zelf,’ aldus trouwe klant Vincent (niet zijn echte naam) die zich misbruikt voelt. ‘Ik had het moeten weten. De biljetten geleken verdacht hard op echt geld. En toch geen onraad ruiken. Ik kan me wel voor het hoofd slaan.’

Een van de andere gedupeerden is Leander (34). ‘Ik had om mijn auto te betalen vijftig nepbriefjes van 500 euro besteld voor 999,95 euro. Genaaid voel ik me nu ik weet dat alle briefjes echt waren. Ik eis mijn geld terug en een fikse schadevergoeding.’

‘Geld brengt het slechtste in de mens naar boven,’ zucht een valsemunter die anoniem wenst te blijven. Hij vreest voor de goede naam van de stiel. ‘Corruptie vind je in alle sectoren. Maar in de onze?’