Assad hekelt in kritisch interview regimepers in Syrië

door The Vremde Mirror

In een kritisch interview met VRT-journalist Jens Franssen trekt Bashar al-Assad ten strijde tegen de regimepers in zijn land. ‘Journalisten papegaaien de machthebbers maar wat na. Over de wreedheden geen woord.’

assadinterview

Na eerst vier vragen over Tom Boonen, volgde onherroepelijk de vraag of de media in Syrië voldoende aandacht hebben voor Tom Boonen, daaromtrent heerste er enige tijd controverse.

‘Ach, de media,’ ontwijkt Assad sluw de vraag. ‘Ze zeggen het lesje op dat het Syrische regime hen dicteert. De oppositie wordt monddood gemaakt, opgesloten en afgeslacht. Het Syrische bewind maakt misbruik van de chaos in het land om zelf steviger in het zadel te zitten. De media zouden uit de hand eten van ranzige figuren om een exclusief interview te bekomen. Opgelet, dat is niet alleen in Syrië zo, maar ik zie dat elders ook gebeuren.’

‘Dat zijn grove beschuldigingen,’ merkt Jens Franssen pienter op.

‘Ik heb daar bewijsmateriaal voor,’ repliceert Assad. ‘Heb je de rapporten van Amnesty International al eens gelezen? In Syrië heerst er een dictatuur en de media laten zich gewillig misbruiken als propaganda-instrument. Je kunt ze werkelijk alles op de mouw spelden. Dan ben je in mijn ogen medeplichtig aan de gruweldaden.’

‘Ben je niet bang na deze onverbiddelijke woorden ten aanzien van het Syrische bewind en de pers?’ wil Jens Franssen nog weten.

‘Mijn goede vriend Vladimir uit al jaren dezelfde mediakritiek en leeft ook nog altijd,’ concludeert Assad diplomatisch.