Tournée Minérale in Somalië geen succes

door The Vremde Mirror

De initiatiefnemers van Tournée Minérale hadden voor de Somaliërs een ongeziene uitdaging in petto: een maand lang iedere dag water drinken. Alleen de Somalische president, zijn naasten en enkele hoogwaardigheidsbekleders hielden vol.

Het is algemeen geweten. Water drinken behoort niet bepaald tot de Somalische cultuur. Dat bleek ook nu weer. Na in groten getale hun deelname te hebben bevestigd, gaven de meesten er al de brui aan na één dag Tournée Minérale.

Ann-Sophie (28) uit Zurenborg had meer solidariteit verwacht. ‘Zo gaan ze in Somalië nooit weten wat ik een maand lang heb moeten doorstaan. Liever dorst lijden dan water drinken. Zelfs frisdrank of thee schijnt niet goed genoeg. Wat een verwend en kieskeurig volkje. Bah.’

‘Weet je wat nog het ergste is? Al die aandacht voor die ruggengraatloze wezens, terwijl ik een maand lang water heb gedronken,’ snuift ze misnoegd omdat zij nergens een dagelijkse column kreeg om haar onmenselijke beproevingen te duiden. ‘Dramaqueens, dat zijn het.’

Voor de organisatoren krijgt deze editie van Tournée Minérale nog een onaangenaam staartje. Zij worden aangeklaagd door vijf Somaliërs die met watervergiftiging in het ziekenhuis zijn beland nadat ze een halve liter in één week tijd dronken.