‘Artsen Zonder Grenzen oneerlijke concurrentie tegenover ambachtelijke mensensmokkelaars’

door The Vremde Mirror

‘Artsen Zonder Grenzen bezondigt zich aan oneerlijke concurrentie tegenover hun collega’s die op ambachtelijke wijze mensen de Middellandse Zee overzetten, maar als alles goed gaat gewoon laten verzuipen,’ fulmineert Staatssecretaris voor Liever Geen Asiel, Asjeblieft Stop De Migratie Vol Is Vol en Ambachtelijk Mensensmokkelen Theo Francken (N-VA).

‘Met tachtig op een gammel vlot bestaande uit rotte planken en drie spijkers, plons, nu nog met negenenzeventig, de onstuimige Middellandse Zee bedwingend, vluchtend van onheil, plons, weer wat meer plaats, hopend om het vasteland te bereiken om door een stuk chagrijn teruggestuurd te worden en weer van tevoren te beginnen. Dit romantische beeld van bootvluchtelingen die hun leven op het spel zetten, dreigt almaar zeldzamer te worden,’ vreest Francken.

‘Louter de schuld van Artsen Zonder Grenzen,’ klaagt Francken. ‘Zij vermoorden het avontuur dat onlosmakelijk verbonden is met naar Europa vluchten. Als mensen toch haast zeker worden gered, wat is er dan nog aan? Dit is broodroof. Duizenden jobs in de ambachtelijke mensensmokkel staan zo op de tocht.’

De schrijnende getuigenis van een anonieme mensensmokkelaar laat pas echt duidelijk zien hoe onhoudbaar de situatie is. ‘De middelen ter beschikking van Artsen Zonder Grenzen kunnen wij uit maffiose overwegingen nooit vrijmaken. De laatste keer zat mijn boot maar stampvol. Ja, soms weet ik niet hoe het hoofd boven water te houden.’

Volgens Artsen Zonder Grenzen is er geen probleem. ‘Als vluchtelingen meer op comfort dan op avontuur gesteld zijn, moeten de ambachtelijke mensensmokkelaars hun aanbod maar aanpassen. Dat is de vrije markt.’