Plattelandsbewoners gelukkig: ‘Eindelijk komen we te weten tegen wie ons racisme gericht is’

door The Vremde Mirror

Het plan van Fons Duchateau (N-VA) om vluchtelingen naar het platteland te sturen, wordt daar ondanks alle vooroordelen over het platteland op algemeen gejuich onthaald. ‘Eindelijk komen we te weten tegen wie ons racisme gericht is.’

‘Ik dacht dat ik het nooit nog zou meemaken,’ vertelt een ontroerde Polydoor (98). ‘Altijd mensen die je van toeten noch blazen kent, vergassen of uitmaken voor het vuil van de straat, want dat is het eigenlijk, dat houd je geen eeuw vol. Het is des mensen om te willen weten wie ik moedwillig onheus bejegen. En dan zal blijken terecht of niet.’

Ook Rudolf (32) kijkt naar de komst van vluchtelingen uit. ‘De kwaliteit van mijn racisme zal alleen maar stijgen. Mijn vooroordelen zullen niet langer louter gebaseerd zijn op wat ik op Facebook lees, maar ook op wat ik hoor op straat van dorpelingen die mensen kennen die de vluchteling al eens gezien hebben in het echt, een verrijking.’

‘Racisten op het platteland worden niet serieus genomen,’ zucht Rudolf. ‘Omdat er hier geen vreemdelingen wonen, kunnen wij niet weten waarover de problematiek gaat. Wij hebben hier ook wel de krant van eergisteren. Het is onbeschoft om zo te generaliseren.’

Mariette (67) gloeit inwendig van nieuwsgierigheid, hoewel zij dat verlangen altijd zelf al kon bedwingen door naar de stad te gaan. ‘Dat durf ik niet. Ze zeggen dat het daar vol vreemdelingen zit.’