Demir haalt uit naar de feiten: ‘Ze stroken nooit met onze leugens’

door The Vremde Mirror

Enkele politici van N-VA liggen al langer op ramkoers met de feiten. De laatste in het rijtje is staatssecretaris in de strijd tegen gelijke kansen Zuhal Demir. ‘De feiten zijn vooringenomen. Leg me anders eens uit hoe het kan dat ze systematisch niet stroken met onze leugens.’

‘Je kunt niet ernstig aan politieke recuperatie doen als de feiten je constant moedwillig tegenspreken,’ foetert Zuhal Demir. ‘Wat die feiten ook zijn, geen idee eigenlijk, wat zouden die mij interesseren?’

Het moge duidelijk zijn. Demir wil komaf maken met de oude politieke cultuur waarin een feitje om bestwil met de mantel der liefde werd bedekt. ‘Kijk naar Amerika, zo kan het dus ook.’ Een van de eerste keren dat de feiten haar niet dwarsliggen, ofschoon die te verstaan geven dat je ook kunt kijken naar Siegfried Bracke om eraan toe te voegen dat het zo dus ook kan, zonder feitelijk uit de bocht te vliegen.’

Dit belet Demir niet om de feiten grondig te hekelen. ‘Of leg me dan eens uit hoe je de feiten nog serieus kunt nemen als die keer op keer de leugens van N-VA verdraaien? Ze zijn tendentieus en selectief. Een keer kun je onze framing weerleggen, excuses volstaan dan. Als dit geen strategie is om ons klein te maken, dan wel een ziekelijke obsessie.’

‘Ik ben een politica met idealen,’ hallucineert Demir. ‘Wat zou het mooi zijn om de waarheid de wereld uit te helpen. Of de feiten toch voor de keuze te stellen: aanpassen aan onze uitspraken of opkrassen.’ De staatssecretaris besluit strijdvaardig: ‘Al is de waarheid nog zo glad, ze krijgt de leugen niet plat.’