Groot Dictee voortaan fonetisch

door The Vremde Mirror

Het Groot Dictee krijgt een nieuw jasje aangemeten. Voortaan mogen de deelnemers de woorden gewoon schrijven zoals ze worden uitgesproken. De presentatie is in handen van Natalia en Johan Boskamp.

Elitair, ondemocratisch, stom.

In een perscommuniqué licht de VRT toe. ‘(H)et voorige diktee was veel te elietèr. Dus ook wech met de zjuuri. Vieja teeleevooting wort bepaalt wie (h)et groot diktee wint. Veel demokratisger.’

Niet de enige nieuwigheid. Het dictee zal elke zin onderbroken worden door een mega-hilarisch filmpje van Peter Van de Veire die peilt naar de mening van de gewone man in de straat omtrent de schrijfwijze van een woord.

Voormalig vast jurylid Ludo Permentier steekt de hand in eigen boezem. ‘We hebben te weinig naar het volk geluisterd. Misschien hebben mensen wel goede redenen om fouten te maken tegen het Middelnederlands. Het publiek thuis zal nu beoordelen wie als beste de uitgesproken klanken met letters kan verbinden. Om het niet te moeilijk te maken, worden smileys en incidentele leestekens aangegeven. Dankzij de nieuwe formule zullen ook voetballers tot de kanshebbers behoren.’

De presentatoren heten Natalia en Johan Boskamp. Die laatste reageerde al verheugd. ‘Szejzemsjaaaasjemecluppiefanou gezeik.’