Materialisme: nobel doel of hype van de elite?

door The Vremde Mirror

De trend is u mogelijk reeds opgevallen. Almaar meer mensen willen zo veel mogelijk bezitten. Ook Arthur (31) is een volbloed materialist. ‘Ik wil liever meer dan minder.’

‘Ik heb me bekeerd tot het materialisme toen ik 10 was en een skateboard verlangde. Ik kwam er achter dat ik heel veel spullen wil.’

Aan het woord overtuigd materialist Arthur die sindsdien nooit zijn geloof loochende. ‘Dat was werkelijk een openbaring. Ik snapte eindelijk wat mijn leven zin geeft: geld verbrassen aan dingen die ik bij nader inzien helemaal niet behoef.’

Schofterige hebzucht, oppervlakkigheid en verspilling werden Arthurs enige drijfveren. ‘Vooraleer ik iets koop, vraag ik me altijd af: heb ik dit object echt niet nodig? Indien dat zo blijkt, schaf ik het me aan in tweevoud.’

Om materialistisch te leven, heb je een basiskapitaal nodig. ‘Geen noemenswaardige drempel,’ vindt Arthur. ‘Materialisme is vooral een bewuste keuze. Het is de wens naar meer in het leven dan alleen maar de bevrediging van je basisbehoeften. Iedereen kan materialist zijn, zij dit de wilskracht vereist je spaarcenten aan onbenullige gadgets uit te geven.’

Bewuste keuze of niet, Materialisme wordt weleens smalend omschreven als een hobby van de gegoede middenklasse. ‘Ach, jaloezie van mensen die na een week leven als materialist al in de schulden zaten. Maar ja, het klopt dat niet iedereen zich elke week een smartphone en de opzichtige weelderigheid uit Sabato, het weekendmagazine van De Tijd, kan veroorloven. Losers.’

Toch heerst her en der de angst dat de consumptiemaatschappij het materialisme zal opslokken. Zo zijn er al T-shirts met eigenlijk niet zo gevatte opschriften op de markt die inspelen op de populariteit van het materialisme. ‘Het is jammer dat de commercie idealistische initiatieven altijd meteen kaapt. Waar zijn zulke T-shirts te koop?’