Burn-outcoaches klagen over werkdruk

door The Vremde Mirror

Het ABC, de belangenvereniging voor Afzetters, Bedriegers en Charlatans, trekt aan de alarmbel. ‘Burn-outcoaches gaan gebukt onder zware werkdruk. Zelfs een flacon water uit de Ourthe met het etiket van een niet-erkende homeopaat biedt geen heil.’

Anna (29) is burn-outcoach. ‘Al mijn cliënten kampen met “problemen”. De ene zit vastgeroest in zijn baan en wil roadtrippen in Oost-Chili maar is bang voor de reacties van zijn directe omgeving. De ander heeft 25 jaar gespaard voor een burn-out en eens die bemachtigd, wil hij er van af. En dan moet ik maar begrip tonen. Doen alsof hun nietige leventje mij kan schelen. Ziek word ik er nog van. Is het alweer 15 uur? Welterusten.’

Ook Roos (44) en tevens burn-outcoach kampt met gelijkaardige klachten. ‘Ik werkte 15 uur per dag, nam geen vakantie en beantwoordde nog mails terwijl ik hoorde te slapen met als gevolg dat mijn relatie op de klippen liep. Van de ene dag op de andere, nu zes maanden geleden, had ik geen energie mee. Voor niets. Dit viel niet te voorspellen.’

Herkenbaar voor collega Niels (36). ‘Door de stress slaap ik slecht. Ik voel me vermoeid, suf en lusteloos. Diarree heb ik ook. Daarnaast zou ik me omschrijven als emotioneel en fysiek totaal uitgeput. Ik presteer slecht op het werk, mijn zelfbeeld is benard laag, waardoor ik me nog slechter ga voelen. Een vicieuze cirkel. Maar ja, wat doe je eraan?’