Wetenschappers ontdekken: ‘Je kunt eind december zinnen bouwen die niet verwijzen naar nieuwe jaar’

door The Vremde Mirror

Lange tijd waren wetenschappers ervan overtuigd dat de mens aan het einde van het jaar niet in staat is een gesproken of geschreven zin te bouwen zonder het naderende nieuwe jaar erbij te betrekken. De mens kan dat wel, althans in theorie.

‘Een linguïstische doorbraak van jewelste en dat nog net voor het nieuwe jaar begint,’ zo kopt The New York Times. Om maar te zeggen dat de ontdekking van Vlaamse linguïsten verbonden aan de UA niet zomaar een fait divers is en de beste wensen voor het nieuwe jaar.

‘Het was aanvankelijk louter bedoeld als frivool gedachte-experiment om het jaar mee af te ronden. Maar al snel bleek dat we met 2018 voor de deur nog iets op het spoor waren. Ik hoef in deze zin niet te verwijzen naar het nieuwe jaar, maar toch doe ik het. Het is met andere woorden geen verplichting iets te zeggen over het nieuwe jaar,’ legt Reinhild Vandekerckhove, docent taalkunde aan de UA, uit.

Vandekerckhove duidt het fenomeen: ‘Onze voorouders verwezen al aan het eind van het jaar naar het nieuwe jaar als knipoog, maar we zijn mettertijd het vermogen kwijtgeraakt zinnen te maken zonder vermelding van het jaareinde. We dachten lang dat de oorzaak een verandering in het spraakorgaan was, maar het blijkt nu toch cultureel bepaald en ik ga je al zoenen voor het nieuwe jaar.’

De taalwetenschappers aan de UA denken dat hun theorie ook in de praktijk klopt: ‘We hopen dit snel te bewijzen, maar dat zal iets voor volgend jaar zijn.’