Soedan belooft vluchtelingen verantwoordelijk voor Belgische regeringscrisis streng te straffen

door The Vremde Mirror

‘Soedanese vluchtelingen die aan de basis liggen van de Belgische regeringscrisis zullen eens in hun thuisland streng gestraft worden,’ belooft het Soedanese regime. ‘Dit is niet voor herhaling vatbaar en zij zijn ronduit nefast voor ons imago.’

Omar al-Bashir, president van Soedan, is er het hart van in. ‘Dat mijn landgenoten de Belgische regering in vieze papieren brengen, is nefast voor het imago van Soedan. Ik verzeker u: het zijn individuen die het voor de rest verpesten. Maar het kwaad is zo wel geschied. Dit straalt af op alle Soedanezen. Zowel binnen als buiten de gevangenissen waarin mijn politieke tegenstanders gemarteld worden.’

‘Strenge straffen zullen volgen,’ verzekert al-Bashir. ‘Ik zeg dit niet om indruk te maken. Het zal geen reprimande pro forma betreffen, wel stokslagen, folteringen en levenslange ontberingen. Hoewel we de neiging hebben sancties intern af te handelen, zullen we de bewijzen aan de Belgische ambassade in Caïro overhandigen. Wij zijn van goede wil.’

Een Soedanese vluchteling getuigt anoniem. ‘Het was verschrikkelijk egoïstisch van me om te vluchten, gewoon omdat ik in mijn eigen land vervolgd werd. Ons land kent geen mensenrechten, maar dat bleek niks vergeleken met de onlusten in België om tientallen enkelingen die een grasperkje in een park innemen. Ik heb België nooit in deze diepe crisis willen storten.’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) laat weten verheugd te zijn dat Soedanezen die hun land ontvluchten bij terugkeer gestraft worden. ‘Een pluim voor het Soedanese regime dat niet laks optreedt. Kunnen andere landen nog van leren.’