Het nieuws uitgelegd: ‘Skigebieden zijn voorzien op sneeuw’

door The Vremde Mirror

Het klinkt misschien gek, maar het is echt. Skigebieden zijn voorzien op sneeuw. Tekst gaat verder onder de foto.

Man op sneeuw.

We herhalen. Skigebieden zijn voorzien op sneeuw. Ook in de winter. Wanneer het koud is. En de temperatuur onder het vriespunt duikt. Wanneer de vloeistof die uit de lucht valt ter aarde niet langer regen is, maar neerslag die bestaat uit ijskristallen. Dat noemen we sneeuw. Hier vind je een link naar de Wikipediapagina over sneeuw.

Skigebieden zijn gebieden waar mensen skiën. (zie foto: een man die skiet, kortweg een skiër) Nemen we de betekenis erbij van skiën zoals door Van Dale gedefinieerd: zich op ski’s voortbewegen. Kennelijk een dood spoor. Komen we echter uit bij de betekenis van het woord ski, lezen we ook in Van Dale: lange, platte lat waarop je je op sneeuw kunt voortbewegen. Samengevat: zonder sneeuw geen skiën. 

Wist je dat?! Wanneer er tijdens de kerstdagen sneeuw valt, spreken we van een witte kerst. (verklaring: de kleur van sneeuw is wit, kerst verwijst naar Kerstmis) (de discussie of wit al dan niet een kleur is buiten beschouwing gelaten)

Het is veel informatie in één keer. We hebben onthouden dat sneeuw valt wanneer het koud is en dat je sneeuw nodig hebt om te skiën. Maar daarom zijn de skigebieden toch nog niet voorzien op sneeuw? Skigebieden leven cru gesteld van sneeuw (correcter: van de skiërs, maar die komen pas wanneer er sneeuw ligt) en liggen daarom op plaatsen waar de kans op sneeuw het grootst is. Zonder sneeuw met andere woorden geen skiërs.

Het klinkt misschien ongerijmd, maar dit moet afdoende verklaren waarom skigebieden voorzien zijn op sneeuw. We mogen zelfs stellen – en we zeggen dit niet louter om u te choqueren – dat sneeuw in skigebieden niet uitzonderlijk is, maar zelfs veeleer ordinair.